Vad är WordPress?

Ja, vad är WordPress egentligen? Det är ett CMS (Content Managing System) men det är nog inte många som förstår vad det är heller. Vi tar det en gång till, fast på svenska den här gången. CMS på svenska har flera olika namn:

  • Publiceringssystem
  • Innehållshanteringssystem
  • Webbadministrationssystem
  • Webbpubliceringsystem

Ett CMS är helt enkelt ett program som gör det enkelt att hantera innehållet på ens hemsida. I det här fallet så är “innehållet” allting besökaren ser; bilder, texter, filmer och massa annat. WordPress gör det enkelt att hantera innehållet och presentera det på tusentals olika sätt.

Började som ett verktyg för bloggar

WordPress började sitt liv som ett program för bloggar. Man kunde snabbt och enkelt justera utseendet på bloggen, utan att behöva koda om allting. Det här blev förstås väldigt populärt och man insåg snabbt hur kraftfullt verktyget var, det tog inte lång tid förrns man började använda WordPress för riktiga hemsidor. Helt plötsligt kunde man skapa moderna, snygg och mobilanpassade hemsidor med några enkla klick.

100% gratis

Vad som också bidragit till att WordPress blivit så stort är att det är 100% gratis att använda. Du kan ladda ner det från deras officiella hemsida på https://wordpress.org/download/. Vill du bara leka runt med programmet, kan du installera det på din dator och köra det i lokal miljö. Vill du däremot att hemsidan ska synas på nätet måste du köpa domännamn och webbhotell.

Vi har besvarat frågan i mer detalj om hur mycket det kostar i vårt inlägg “Kostar WordPress?“. 

Hemsidor som kör WordPress

Tro det eller ej, men det är inte bara små företag och bloggare som använder sig av WordPress för sina webbplatser. Här är några exempel på stora företag/personer som använder sig av innehållshanteringssystemet.

Carl Bildt
Japp, Carl Bildt gillar att blogga och han använder WordPress för att skriva ner sina tankar.

Sveriges officiella hemsida
Även Sveriges officiella hemsida är uppbyggd i WordPress.

Rolling Stones
Den legendariska tidningen Rolling Stones publicerar sitt webbinnehåll på webbplats skapad i WordPress.

Många fördelar med programmet

Det finns så otroligt många fördelar med WordPress att det är svårt att INTE rekommendera det. Här är några av många fördelar till varför WordPress är det bästa innehållssystemet där ute.

Öppen källkod

Koden bakom programmet är helt öppen, vilket betyder att den som vill kan kika på koden och göra förbättringar. I dagsläget är det tusentals personer världen över som jobbar med att förbättra WordPress, helt gratis.

Flexibelt

Eftersom det är öppen källkod kan man utveckla egna lösningar till systemet. Detta är vad man kallar för plugins. Det finns tusentals olika plugins, alla med helt olika syften. Vissa skapar snygga bildgallerier medan andra gör snabbar upp hemsidan. Utbudet är som sagt stort och det finns nästan alltid en lösning för ditt problem.

Enkelt att använda

Dessutom är programmet otroligt användarvänligt. Det finns oändligt med kurser på nätet som är helt gratis och lär dig allt från att välja rätt tema till att skapa skräddarsydda lösningar inom WordPress. Driver man till exempel ett företag och gärna löser det mesta själv är WordPress ett utmärkt val, så länge man har tid över att lära sig allting.

Behöver du hjälp med WordPress? Kontakta oss!

Vi på Mizific jobbar dagligen med WordPress och har gjort det i flera år, vi kan systemet med andra ord. Våra konsulter står gärna till tjänst och hjälper dig och ditt företag, oavsett om det handlar om mindre justeringar eller ny hemsida. Kontakta oss idag så berättar vi mer!