Skapa hemsida med WordPress

Att skapa en hemsida med WordPress är faktiskt inte så svårt som många tror. Som du säkert känner till behövs det i princip ingen kunskap inom HTML eller CSS för att kunna bygga en hemsida i WordPress. Det du måste ha i åtanke dock, är att det kan ta ett tag innan du lär dig alla funktioner och vid eventuella IT-strul måste du vara teknisk nog att kunna lösa det själv. I den här guiden kommer vi gå över precis allting du behöver veta för att skapa din allra första hemsida i WordPress.

WordPress funkar lika bra till den personliga bloggen som det gör till företagets nya hemsida. Med vår guide kommer du kunna skapa vilket som, och bara på några minuter dessutom. Är du redo? Då kör vi!

Har du inte tid för WordPress? Anlita proffs, anlita oss!

Med flera års erfarenhet inom WordPress vet vi precis vad du behöver.

Domännamn & Webbhotell

Utan ett domännamn eller webbhotell kommer hemsidan inte kunna visas på nätet, så därför är det viktigt att vi köper dessa två saker allra först. Det finns flera företag som erbjuder både domännamn och webbhotell, vad du ska köpa beror lite på din budget och hur seriös du är med din WordPress hemsida.

För företag

Driver du ett företag rekommenderar vi att ni väljer något som är lite dyrare, då är ni garanterade en superbra service, hög säkerhet, snabba laddningstider och hög upptid. När vi skriver “lite dyrare” är det precis vi menar, lite. Du får lägga ut ungefär 50 kr extra på ett företagspaket, men då får du allt vi nämnde ovan.

För våra företagskunder använder vi nästan exklusivt Domello, ett svenskt företag från Göteborg. Domello ger dig en komplett lösning för webbhotell för endast 84 kr per månad, då ingår följande:

 • 2 GB utrymme
 • Obegränsad bandbredd
 • 2 st e-postkonton
 • 2 GB utrymme för e-post
 • 2 st hemsidor (hosta två hemsidor samtidigt)
 • Spam & Virusskydd

Deras servrar är placerade i Holland, vilket ger både supersnabba hastigheter till Sverige men även resterande delar av Europa. Bra för affärerna och bra för synligheten på Google. Domello gör det även enkelt att installera WordPress, det krävs egentligen bara ett klick så har du allting installerat.

För privatpersoner

Om det är viktigare att betala så lite som möjligt per månad kommer det inte bli billigare än MissHosting. Det är ett av Sveriges största försäljare av webbhotell och domäner. Likt Domello erbjuder dom en enkel installation av WordPress med några få klicks.

Deras billigaste paket kostar dig 10 kr i månaden, men då får man det man betalar för också. Hastigheten på hemsidan kommer inte vara speciellt snabb, upptiden varierar och det finns inte lika mycket säkerhet. Men ibland behöver man helt enkelt inte mer än så och då fungerar MissHosting prima.

Installera WordPress

Efter du köpt ditt domännamn och webbhotell är det dags att installera WordPress. Har du följt någon av våra rekommendationer har du säkert redan installerat det.

Du som väntat med installationen behöver inte oroa dig, det är faktiskt ganska enkelt. I ditt webbhotell behöver du leta fram ikonen för WordPress, när du hittar på den klickar du på ikonen.

Du kommer då hamna på en ny sida med några fält du måste fylla i, de här fälten brukar i 99% av fallen vara:

 • Hemsidans namn (även kallat för titel, förväxlas ej med domännamn)
 • Användarnamn & lösenord (uppgifterna du loggar in med)
 • E-postadress (för att återställa lösenord)
 • Installationsplats (befintlig domän, subdomän eller mapp)

Ibland finns det även avancerade funktioner men det är ingenting vi behöver kolla på idag. Vi rekommenderar att du använder ett svårt lösenord samt väljer ett unikt användarnamn. När du har installerat WordPress på ditt webbhotell är det äntligen dags för steget du har väntat på… Att göra din hemsida i WordPress.

Skapa din hemsida i WordPress

På sätt och vis är din hemsida redan skapad, men den är helt tom och ser troligtvis inte alls ut som du vill. Det ska vi ändra på, men först behöver vi konfigurera WordPress så det fungerar optimalt på din hemsida.

Inställningarna först

Vi börjar med tråkiga först, alla inställningar. I den vänstra kolumnen scrollar du ner till fliken “inställningar” och klickar på allmänt. Här kan du kolla igenom så allting stämmer, webbplatstiteln, slogan, e-post, vilket språk sidan är på och mycket mer. När du har ändrat allting är det viktigt att du scrollar ner och trycker på “Spara ändringar”. Fortsätt jobba dig igenom alla flikar, notera att du i många fall inte alls behöver ändra något, men det är alltid bra att dubbelkolla så allting stämmer.
I värsta fall finns det alltid möjlighet att ändra inställningarna i framtiden.

Viktiga plugins för WordPress

Vi har ett sista steg innan vi kan börja med själva designen av hemsidan och det är plugins, eller tillägg på svenska. Dessa tillägg möjliggör en massa olika saker inom WordPress, bland annat ökad säkerhet.

Wordfence Security

Eftersom WordPress är så pass stort och används i princip överallt i numera, finns det tyvärr många som försöker komma åt dina sidor. Antingen genom att injektera skadlig kod eller försöka gissa ditt lösenord. Därför måste du installera ett säkerhetsplugin för att skydda dig, vi använder oss alltid av Wordfence Security.

Det är 100% gratis (med ett betalt alternativ) och ger dig otroligt bra skydd mot hackare och andra kriminella. Det finns även smidiga funktioner som t.ex. En daglig summering av vad som har hänt på sidan, eventuella säkerhetsproblem som behövs åtgärdas och mycket mer.

WP Fastest Cache

Det här är ett tillägg som optimerar din hemsidas hastighet. Du vill alltid eftersträva en så snabb laddningstid som möjligt, både för Googles skull men också för dina besökare. Laddar sidan långsammare än 4 sekunder har du tappat mer än 50% av dina besökare. Tråkig sanning men så ser det ut, tyvärr.

Smush

Sista tillägget vi rekommenderar är Smush. Det här komprimerar bilderna på din hemsida, de blir mindre i filstorlek men behåller samma kvalite. Alla bilder du laddar upp när tillägget är aktiverat kommer komprimeras helt automatiskt, det är riktig tidssparare.

Välj rätt mall/tema för din hemsida

Nu kommer vi äntligen till det roliga, det är dags att välja hur hemsidan ska se ut. Din hemsidas utseende bestäms helt och hållet av temat eller mallen du har installerad. För att kika på dina installerade teman går du till “Utseende” och sen klickar du på “Teman”.

När det kommer till teman finns det mycket att tänka på, lyckligtvis har vi skrivit en guide till de bästa WordPress teman du kan hitta. Genom WordPress hittar du endast gratis teman, vill du ha något lite finare och mer “premium” rekommenderar vi ThemeForest.

Vad du ska tänka på när du letar efter ett WordPress tema:

 • Hitta ett tema som passar för ditt ändamål
 • Se till att det är anpassat för mobilen
 • Använd ett tema som uppdateras konstant och har bra betyg

Teman som kostar kommer alltid med instruktioner om hur du går tillväga för att skräddarsy din hemsida. Då kan man enkelt steg-för-steg följa instruktionerna och bara på någon timme har man en snygg och färdig hemsida.

Gratis teman brukar däremot inte komma med instruktioner och då krävs det att du har mer kunskap inom WordPress.

Nu är din WordPress hemsida klar

Det var allt, visst var det enkelt? Det finns givetvis tusen andra grejer man kan göra, små justeringar, mer tillägg, anpassa sitt tema, lägga till fler användare och så vidare. Men om du följt vår guide har du troligtvis fått upp din första hemsida och kan börja blogga eller sälja tjänster till dina kunder. Lycka till!

Var WordPress alldeles för krångligt? Vi hjälper dig!

Det är inte alla som har tiden att sitta med WordPress, speciellt om man är egen-företagare. Vi hjälper gärna dig med dina problem, oavsett om det handlar om att installera lite plugins eller bygga en helt ny hemsida i WordPress.