Du vill tjäna pengar på din blogg, men hur ska du gå tillväga egentligen? Ska du försöka hitta en mentor, köpa en billig e-bok som lär dig alla knep och konster, eller bara dra en “YOLO” och se vart man hamnar?

Som nybörjare vill man gärna tro att det endast finns ett sätt och allt annat är fel. Man letar efter den där metoden man enkelt kan kopiera och vips, så rullar pengarna in. Riktigt så enkelt är det inte, men beroende på hur man ser på saker och ting är det inte långt ifrån verkligheten heller.

Vem som helst kan tjäna pengar på sin blogg eller hemsida, det gäller bara att man är lite ihärdig och har en passion för det man skriver om. I det här blogginlägget kommer jag dela med av mina tips, erfarenheter och hur jag började mina första slantar på nätet.

Driv en blogg om ett ämne du brinner för

Det må låta självklart men faktum är att otroligt många startar en blogg med endast pengar som mål. Man behöver inte tänka långt för att inse hur tråkig bloggen skulle bli efter ett tag. Det är lika dumt som att ansöka om en utbildning man har noll intresse av, men man gör det ändå för det ger bra betalt efter utbildningen. Du ska inte drivas av pengar, du ska drivas av dina intressen.

Har man passion för ämnet på sin blogg blir det också lättare att skriva kreativa inlägg som människor vill dela. Helst ska man välja ett ämne som man kan skriva om dygnet runt utan att tröttna på.

Men vad gör man om man inte har några intressen eller passioner i livet? Enkelt, man skaffar sig några. Det finns säkerligen någonting där ute du finner glädje av, skriv om det. Du behöver inte vara expert eller ens överhuvudtaget ha erfarenhet inom ämnet för att din blogg ska vara intressant.

Hur du tjänar pengar på din blogg

Stycket ni kom för, jag förstår att alla inte är intresserade av mina visdomsord. Ibland har man redan hört raderna tusen gånger om, ibland vill man helt enkelt inte lyssna. Men det spelar ingen roll, vi tar en titt på hur du enklast tjänar pengar på din blogg. Dom tre vanligaste sätten för att tjäna pengar på sin blogg är följande:

 • Affiliate Marketing
 • Annonser
 • Sponsorer

Affiliate Marketing

Det här är ett lånat ord från Engelskan och innebär att man tjänar pengar genom promota produkter genom en viss typ av länk.

För att få tillgång till dessa länkar måste man gå med i ett så kallat affiliate nätverk, i dessa nätverk hittar man diverse butiker i alla möjliga kategorier, kläder, bilar, datorer. Vill du t.ex. länka till en produkt från Nelly går du genom dessa nätverk för att få en specialanpassad länk, när någon köper produkten genom din länk får du provision på deras totala köpbelopp.

Alltså, för att förenkla det ännu mer:

 • Gå med i ett affiliate nätverk
 • Ansök om att få bli affiliate för din valda butik (t.ex. Nelly)
 • Hitta en produkt från Nelly du vill promota
 • Skapa länken och klistra in den på din blogg
 • Få pengar varje gång någon köper saker på Nelly genom länken

Då kommer man till den stora frågan, vilken typ av affiliate nätverk ska jag gå med i? Det här beror helt och hållet på vilken butik du vill promota. I många fall finns butikerna på flera olika nätverk, vilket underlättar processen en aning om man vill promota flera butiker på en gång. Nedan hittar du mina rekommenderade nätverk:

Adtraction

Sveriges största och bästa (i min mening) affiliatenätverk. Här finns det över 285 butiker, allt från stora märken som Åhlens, Cervera, Kjell & Company till mindre butiker som lifestylestore, bättre nätter och shop4you.

Det är väldigt enkelt att använda och man har en aktiv chattsupport till hjälp under större delen av dagen. Har en smidig funktion gör att företaget drar av arbetsgivaravgifter med mera åt dig, så du som privatperson slipper deklarera inkomsten. Kan stark rekommendera dom då jag aldrig haft några negativa erfarenheter.

Besök Adtraction

Adrecord

Ligger på plats nummer två med sina 244 butiker. Den största skillnaden här är att AdRecord inte har lika många stora varumärken, störst fokus är på nischade butiker i alla tänkbara kategorier. Allt från kläder, inredning, djur till företag, upplevelser och webbhotell. Bland dom stora märkena hittar vi Björn Borg, Halebop, L’EASY, Partykungen, Svenskt Kosttillskott och många fler.

AdRecord är riktigt enkelt att använda, allting är förklarat tydligt och man förstår sig på hemsidan på direkten. Det funkar lika bra för nybörjare som det gör för proffs.

Besök Adrecord

TradeDoubler

Ett annat väldigt populärt nätverk med ett mindre urval av butiker (133 stycken när jag skriver det här inlägget). Men att det är färre butiker gör inget, för här hittar man bland dem största butikerna på nätet. I TradeDoublers utbud har vi b.la:

 • CDON
 • Nelly
 • Philips
 • Tre
 • Ellos
 • NA KD
 • MM Sports

Vill man promota märkesgrejer är TradeDoubler bland dom bästa. Den största nackdelen med TradeDoubler är tyvärr deras användargränssnitt, det är gammalt och utdaterat. Det innebär att det deras sida inte är speciellt enkel att använda. Det krävs många klick för att komma till det man söker efter, det är omständigt att leta efter butiker och deras rapportsystem är helt onödigt avancerat.

Besök TradeDoubler

Annonsplats

Väldigt vanligt är det också att man kombinerar sina affiliate länkar tillsammans med annonser, t.ex. en banner på toppen av sidan. På så sätt kan du generera mer pengar, då personerna som inte klickar på affiliate länkar kanske finner annonsen mer intressant. Nackdelen är att många av dagens internet-användare använder sig av program som blockerar reklam, så man tappar en hel del besökare där. Du som bloggare kan använda dig av annonser på flera olika sätt:
Annonser från ett nätverk

Ett av dom allra enklaste sätten att tjäna annonspengar är att gå genom ett nätverk. Vanligaste nätverket bloggare använder sig av är Google AdSense. Det är riktigt enkelt att komma igång, det enda du behöver göra är att verifiera din identitet och blogg, sen klistrar du in koden på bloggen. Annonserna från nätverk är oftast dynamiska och visar reklam baserat på besökarens intressen. Tyvärr är inkomsten från den här typen av annonser liten, såvida du inte har flera tusentals besökare per dag.
Annonsplats åt specifika företag

Istället för att använda dig av annonsnätverk kan du kontakta företag personligen. Är du en mindre bloggare är det här den rekommenderade vägen att gå. Det är dock lite svårare än att bara registrera på sig en hemsida. Det krävs att du letar efter lämpliga företag och tar kontakt med dom. Det är en lång och tidskrävande process men nästan alltid värt mödan och besväret (om man lyckas förhandla till sig en bra deal).

Sponsorer

Det sista alternativet kan generera en del pengar, men det är långt ifrån tillämpbart för dom flesta bloggarna. För att lyckas få sponsorer måste man driva en blogg av hög kvalitet. Vad anses som kvalitet då? Det varierar ju självklart från företag till företag, men snackar man generellt bör din blogg uppfylla dessa krav:

 • Stor mängd dagliga besökare
 • Besökare som aktivt tar del av dina inlägg
 • Du sprider inget hat eller annat olämpligt material

Att få sponsorer är inte lätt och det är oftast dom som hör av sig till dig, inte tvärtom. Är du desperat efter sponsorer finns det egentligen bara en grej du kan göra: jobba ännu hårdare på din blogg och göra den så bra som möjligt.
Det är bara att börja!

Nu när du fått bland dom bästa tipsen du kan få finns det bara en sak att göra, att börja! Bli inte besviken om inte pengarna rullar in första veckan, det kan ta ett tag innan du hittar vad som funkar för just din blogg. Varje blogg är unik och ibland funkar t.ex. affiliate länkar lika bra som man hade hoppats på.

Testa mina tre metoder, men se till att iallafall minst vänta två veckor innan du går vidare till nästa. För att maximera inkomsten från sin blogg krävs det att man testar och experimenterar. Lägg in en affiliate länk, se hur besökarna svarar, anpassa dig efter det.