Lönsamma Google Ads kampanjer

Skrivet av Michael Mizerski 

Orkar du inte läsa? Här är en sammanfattning:
Mizific hjälp ny kund med en annonskampanj på Google Ads. Den kostade kunden 850 kr och kund omsatte 14 160 kr.

Har du hört någon bitter egenföretagare sitta och säga att Google Ads bara är pengar i sjön? Det har vi med, otaligt många gånger och det börjar faktiskt bli tröttsamt. Det här är vår enkla “case study” som visar att det fortfarande går att skapa lönsamma kampanjer, även om ditt företag är okänt och beläget i en stad med mycket konkurrens.

För att förhindra eventuellt sabotage från konkurrenter eller illasinnade personer har vi valt att inte gå ut med företagsnamnet. 

Introduktion till kunden

Företaget som tog hjälp av oss var verksamma inom byggbranschen. De var varken unika, hade speciella erbjudanden eller någonting annat som gjorde de mer attraktiva än andra företag. Skulle man lägga dessa i en lång lista bland andra företag i samma bransch skulle man inte se någon skillnad. Det här är viktigt att peka ut, eftersom vi kommer köra kampanjen inom Stockholm där det finns allra mest konkurrens. Deras annonseringsbudget var 3 000 kr, vilket motsvarar ungefär 100 kr per dag. Det är en väldigt tight annonseringsbudget, speciellt inom tjänstebranschen.

Så ett företag utan USP och med en begränsad budget mot resten av Stockholm, går det verkligen?

Hemsidan

Detta är det allra viktigaste steget, för utan en bra hemsida kan man lika gärna strunta i annonsering helt och hållet. Här är det viktigt att du som redan har en hemsida vågar lyssna på våra förslag. Vi förstår att det är jobbigt att få ens sida kritiserad, men vi gör det för att kunna skapa ett bättre resultat för er.

Vi skapade en simpel hemsida som presenterade deras verksamhet och personerna bakom. Hemsidan hade inga avancerade funktioner eller banbrytande design, däremot såg vi till att vi hade tydliga uppmaningar till handling. Vi pushade på att besökaren skulle kontakta vår kund så fort de kom in på sidan (utan att vara påträngande så klart). 

Det installerades även konverteringsspårning på sidan, vi spårade klick på telefonnummer, e-postadress, visningar av olika undersidor och skickade formulär. Det här är superviktigt eftersom det gör att man kan utvärdera hur bra annonsen presterar. Hur många av de som klickar in på annonsen skickar ett formulär egentligen? Det får man reda på med konverteringsspårning!

Konkurrensen

Precis som med allt annat inom affärer så måste man alltid analysera konkurrensen och risken. I det här fallet kollade vi på klickkostnaderna, vilka relevanta sökfraser skulle ge oss allra mest klick inom deras angivna budget?

Efter en noggrann sökordsanalys hade vi tagit fram hundratals sökord som vi sedan sorterade efter område. Vi filtrerade bort sökord som inte var relevanta och hamnade med ca 50 sökord som vi kunde använda i kampanjen. Tillsammans med kunden gick vi igenom dessa sökord och delade upp de i tre grupper: A, B och C. A var det mest attraktiva området och C var “sista utvägen”. Varje sökord fick sin egna undersida på deras hemsida, detta för att stärka relevans och message match.

Här tittade vi även på klickkostnaderna och vad konkurrenterna budade i genomsnitt. Eftersom budgeten var begränsad valde vi sökorden som hade en låg till medel klickkostnad men som fortfarande hade en del klick per månad. När jobbet var klart hade vi totalt 6 områden vi skulle annonsera mot. En snabb prognos visade att vi skulle landa på ungefär 10-15 klick per dag, helt OK för en sådan budget.

Kampanjen

Med hemsidan och sökordsanalysen klar kunde vi äntligen skapa kampanjen i Google Ads. Här såg vi till att begränsa kampanjen geografiskt till Stockholms län, då chansen är liten att någon utanför länet skulle anlita vår kund. Vi säg även till att exkludera Googles andra nätverk, från erfarenhet brukar detta resultera i mer klicks men färre konverteringar, i alla fall i byggbranschen. Därefter ställde vi in deras dagliga budget, klickkostnad per sökord och budstrategi. Vi valde den strategin som skulle säkerställa att vi fick så mycket klick (inte konverteringar) som möjligt.

Tips från coachen: Använd aldrig smarta budstrategier som har fokus på konverteringar eller CPA om kampanjen är ny eller om du inte angivit några konverteringsmål. 

När alla inställningar var klara skapade vi annonsgrupperna, dessa grupper var indelade efter geografiskt område. Det gör att man kan skapa hyperriktade annonstexter till just de som bor i det utvalda området. “Message match” är något vi alltid förespråkar, alltså att annonstexten och hemsidan matchar sökningen. Google man på äpple och får upp en annons om päron är det ingen som kommer klicka. Likadant om man har en annons om äpplen, men hemsidan handlar om päron.

Ett vanligt misstag vi ser är att man slänger in alla tänkbara sökord i en enda annonsgrupp. Det ger mindre leverans, lägre kvalitetspoäng och högre klickkostnader, något man vill undvika när man har en tight budget. Dessutom är det i princip omöjligt att skapa starkt message match.

När det kom till sökorden jobbade vi med alla 3 matchningstyper för varje annonsgrupp, men då såg vi även till att använda oss av negativa sökord. Sökord med bredmatchning kan spåra ur väldigt snabbt och bli väldigt dyrt. Bredmatchning betyder att Googles algoritm bestämmer om sökningen någon gör är relevant till ert sökord eller ej. Har man till exempel angett sökordet “kontor” så kan man dyka upp för sökningar som “snygga kontor i dubai”. Och ja, de flesta klickar på din annons även om det står “KONTOR STOCKHOLM” med stora bokstäver.

Vi lät kampanjen rulla i en månad och underhöll den genom att kolla på budgivningen samt la in nya negativa sökord när tillfället gavs. 

Resultatet

Klicka på bilden för att förstora den.

För dig som gillar nummer (eller om bilden ovan inte fungerar) kommer lite statistik här:

  • 652 visningar
  • 89 klick
  • 63 konverteringar
  • 850 kr i kostnader (Vi använde en rabatt som gav oss 750 kr)
  • 14 160 kr omsättning
  • ROAS på 1665.88%

Prognosen sa att vi skulle snitta på 10-15 klick per dag, men verkligheten var annorlunda och vi snittade på runt 5 klick istället. Totalt fick vi 89 klick och 63 konverteringar, varav 34 av dessa var en direktkontakt med kunden. Av dessa 34 förfrågningar blev 15 stycken kunder, vilket resulterade i en ungefärlig omsättning på 14 160 kr. Ganska bra i vår mening, då det endast kostade kunden 850 kr efter rabatten.

Extra info: När det kommer till fysiska tjänster (alltså inte digitala) är det lite svårare att spåra vilka som blev kunder genom annonserna. Någon kan till exempel ringa och bli en kund direkt över telefon och även om man spårar samtalen är det inte alltid lätt att koppla ihop, speciellt om det kommer kunder från andra kanaler än Google Ads.

I slutändan blev kampanjen lyckad och kunden gick med vinst tack vare noggrann planering och utförande.

Vad händer sen?

Kunden var nöjd med kampanjen, men hur ska man gå vidare? Man har oftast tre val:

1. Låta kampanjen rulla vidare
Inte rekommenderat, såvida man inte har en fullt optimerad kampanj som inte på något sätt kan bli bättre. Har man gått med vinst är det bättre att välja någon av stegen nedan istället.

2. Optimera nuvarande kampanj för ännu bättre lönsamhet
Visst, man kanske får tillbaka mer pengar än vad annonserna kostade, men hur mycket var ren vinst egentligen? Ibland kan det vara smart att låta kampanjen rulla på med samma budget, men att man försöker optimera budgivningen, se över budstrategin och se om man kan göra andra förbättringar för att öka mängden trafik och konverteringar samtidigt som man sänker kostnaden.

Väljer man den här vägen är A/B testande ett måste, jämföra olika annonstexter med varandra, ändra CTA och färg på hemsidan osv. Det finns alltid förbättringar man kan göra, men man hittar endast de genom att testa sig fram.

3. Skala upp kampanjen
Går kunden med vinst kan man hoppa över all finjustering och öka dagsbudgeten direkt. Vi rekommenderar alltid små men konsistenta ökningar över en längre period, öka inte dagsbudgeten från 100 kr till 500 kr på en dag, gör det över en längre period.

Kom ihåg också att bara för du dubblar budgeten betyder det inte att allt annat dubblas också. Därför är det bättre att jobba sig framåt sakta men säkert.

Vill du också bli lönsam på Google?

Boka in ett kostnadsfritt möte med oss!