Är din SEO byrå seriös?

Skrivet av Michael Mizerski 

Hur vet man att byrån man anlitat för SEO är seriös? Hur kan man säkerställa att man kommer få resultat som varar och inte försvinner efter några månader? Den här artikeln kommer hjälpa dig välja rätt SEO byrå och samtidigt spara dig tusentals kronor.

Det här inlägget skrivs i frustration, jag har precis pratat med en person som bundit upp sig i ett år med en oseriös SEO byrå. Personen är tyvärr en av många som blir lurade av dessa skojare. Det börjar bli ganska tjatigt med den här debatten nu, varje dag ser jag rädda företagare som vill synas på Google men vågar inte ta chansen eftersom de läser recensioner som detta:

“VARNING har betalat över 20,000 kr i månaden och blivit lovad att synas på toppen av Google. Ännu efter ett år har det inte gett något resultat.”

Tro det eller ej, men det här är ingenting ovanligt. Branschen är plågad av företag som är otroligt bra på att ta betalt, men mindre bra på att leverera resultat. Är man inte insatt i hur SEO fungerar kan det vara svårt att avgöra om byrån är seriös eller ej, nedan följer några egenskaper och kvalitéer en oseriös SEO byrå har. Märker du av en eller flera egenskaper gör du bäst i att kolla vidare.

1. Lovar eller garanterar första plats

Blir man lovad eller garanterad en första plats på Google är det dags att springa. Det går inte att säga med 100% säkerhet att man kommer nå en viss position i sökresultaten. Googles sökalgoritm uppdateras varje vecka, det som fungerade igår behöver inte alls fungera dagen efter. Google har alltid övertaget och så kommer det alltid att vara. Glöm inte att slänga in några konkurrenter i mixen som försöker uppnå precis samma resultat som du, en första plats. Du jobbar alltså mot Googles algoritm och flera konkurrenter, hur kan man då garantera att man kommer hamna först?

2. Pitchar väldigt specifika sökord

Ibland ringer dessa företag upp och säger att du kan synas högst upp när man söker efter något som “Shiatsu yoga för personer mellan 30-40 år i norra delen av Luleå”. Okej, lite överdrivet men ni fattar vad jag menar. Medan sökordet de pitchar in kan vara precis som tjänsten ert företag erbjuder, så betyder det inte att det är någon som söker på det. Fråga alltid hur många sökningar ordet/frasen får per månad, be gärna om en skärmdump från Google Keyword Planner.

3. Vill inte säga hur de jobbar

En byrå som inte är transparent med hur de jobbar är ett stort varningstecken. Oftast tyder detta på att de använder metoder som inte är godkända av Google, även kallat för “Black Hat SEO”. Dessa metoder innebär att man manipulerar sökresultaten med fejkade inlänkar från hemsidor som oftast ägs av byrån. Det gör att man kan ranka en hemsida mycket snabbare, men man löper också risken att bli straffad av Google, då försvinner webbplatsen från sökresultaten helt och hållet. 

Det är inget fel att använda den här metoden, så länge kunden känner till riskerna och vet vad hen ger sig in på. Tyvärr struntar många byråer att informera om detta, helt plötsligt har din företagssida massor av länkar från irrelevanta och låg kvalitativa domäner. 

En vettig byrå låter dig vara med hela vägen, från planeringsstadiet till en position på första sidan (förhoppningsvis). Det ska inte vara ett problem att öppet berätta hur man planerar att få er webbplats att synas högre upp.

4. Binder upp dig i flera månader

Bindningstid behöver nödvändigtvis inte vara en dålig grej, men är det i samband med någon av mina andra punkter bör man tänka efter innan man går vidare.

Ibland binder man upp kunder för att kunna säkerställa att man får tiden och pengarna för att kunna utföra ett propert SEO arbete. Vissa strategier kräver en större insats och kan ta flera månader innan resultaten syns. 

Men ibland binder man upp kunder för man vet att tjänsten man erbjuder inte alls levererar något resultat. Då kan skojarna säkerställa att de får ut en saftig summa innan kunden hoppar av.

5. Säljer aggressivt över telefon

En annan egenskap många av dessa byråer delar är att de får sina kunder genom kalla samtal. De använder sig av påstridiga telefonförsäljare som gör allt för att du ska tacka ja till deras erbjudande, även om de innebär att de måste ljuga (se punkt 1).

Mitt bästa tips är att aldrig tacka ja till SEO direkt över telefon, utan be om ett möte först där de får presentera sig själva och deras tidigare arbete. Många av dessa skojare förlitar sig på okunnighet och hoppas att kunna skicka fakturan två minuter efter de lagt på luren.

6. Kan inte visa upp tidigare resultat

En byrå som inte kan visa upp tidigare resultat inom SEO är en byrå man inte ska jobba med. Be om att få se tidigare rapporter för sökord och hur dessa förbättrats över tiden. Alla seriösa företag som jobbar med SEO följer utvecklingen av deras arbete med verktyg som håller koll på positionen för varje sökord.

7. Fäste i Borås

Nu vill jag inte dra en hel stad över en kam, men Borås är verkligen knutpunkten för dessa företag. Är man duktig på att Googla kan man hitta flera omdömen, recensioner och artiklar om oseriösa SEO byråer från Borås. 

Summan av kardemumman

Om en byrå stämmer in på beskrivningen ovan betyder det inte per automatik att de är skojare, men det är en väldigt god indikation på att något inte står rätt till. Boka alltid in ett möte innan du beställer något, kolla upp tidigare omdömen och Googla även på deras företagsnamn.